UTREDNING
Syftet med en psykologutredning är att ge svar på en eller flera frågor. Det kan handla om en elev som har svårt att klara skolarbetet eller svårt med kamratkontakterna. Det kan också vara så att man har en konstaterade eller misstänkt skallskada, eller demenssjukdom. Man kan även uppleva psykiatriska besvär . Även personer som har svårt att komma in på eller komma tillbaka till arbetsmarknaden kan man behöva utreda för att hitta orsakerna till detta, samt vilka förutsättningar man har att arbeta med vid hjälp och stöd.
Det är också vanligt med psykologutredningar för att se om en person lämpar sig för ett jobb, i rekryteringssammanhang eller inför krävande utbildningar, blivande stridspiloter går alltid igenom en psykologutredning.
En psykologutredning kan liknas vid ett detektivarbete där det gäller att samla så många pusselbitar som möjligt och sedan försöka lägga ihop bitarna så att bilden går att tyda. Man brukar säga att en psykologutredning vilar på tre ben där en viktig bit är den information man får från samtal och observationer. Ett av benen är testning med psykologiska test som kan svara på alla möjliga olika frågor om våra förmågor och vårt mående. Vid en utredning kan det också vara viktigt att höra hur personer runtomkring, anhöriga, lärare mm. upplever personen som utreds. Den personliga historien är viktig vid utredning och motsvarar ett av benen en utredning vilar på.
En psykologutredning utmynnar alltid i ett skriftligt utlåtande och återges alltid till personen som blivit utredd, samt den som beställt utredningen. Det är ju inte alltid samma. Återgivning bör ske muntligt då kan den som blivit utredd få ordentliga svar på frågor som kan uppkomma. Huvudpersonen själv, eller föräldrarna om det rör sig om ett yngre barn, är alltid den/de som först får reda på resultat och bedömningar.
|