VAD KAN VI ERBJUDA?

   

 

 

 

 

 

 

 

•  COACHNING

vidare...

 

•  SAMTAL

vidare...

 

• UTREDNING

vidare...

 

•  FÖRÄLDRASTÖD

vidare...

 

• HANDLEDNING/ARBETSLAGSUTV

vidare...

 

•  ORGANISATIONSUTVECKLING

vidare...

 

 

 

 

          

                                                                        

Olweusprogrammet mot mobbning

 

Mobbning är: "negativa handlingar av en eller flera personer, mot en eller flera personen, upprepat över tid och där det råder ett ojämlikt maktförhållande mellan parterna"

 

Olweusprogrammet mot mobbning och annat antisocialt/normbrytande beteende är utvecklat av den svenske professorn i psykologi vid universitetet i Bergen, Norge, Dan Olweus. Programmet anses vara det mest effektiva antimobbningsprogram i välden (Brå 2009) och bygger på att all personal i skolan agerar genom samsyn, att eleverna får lära sig varför man inte skall mobba samt att föräldrar hålls informerade, dels gällande resultatet av den årliga elevenkäten som mäter mobbningsförekomsten på  skolan, dels gällande det konkreta mobbningsförebyggande arbetet på skolan.

Dan Olweus grundtes är att mobbning är övergrepp och att det är de vuxna på skolan som skall förebygga mobbning och ansvara för att mobbning stoppas om den uppstår. För att skolpersonalen skall känna sig kompetenta i detta utbildas man i Olweusprogrammet under tre terminer där man deltar i en samtals- och handledningsgrupp under 90min. varannan  vecka. All personal på skolan skall delta i denna utbildning, även vaktmästare, skolassistenter, skolmåltidspersonal och inte endast pedagogerna. Genom denna gedigna utbildningsinsats nås samsyn i det mobbningsförebyggande arbetet bland personalen och de är väl förberedda då en mobbningssituation uppstår.

Att personalen blivit utbildade i att förebygga och hantera mobbning innebär dessvärre inte att mobbning upphör, det är inte som att bli vaccinerad. Det kommer alltid att finnas barn som mobbar andra barn, men med ett gott mobbningsförebyggande arbete blir personal duktig på att upptäcka mobbning samt att stoppa den tidigt.

Olweusprogrammet är utvärderat i Norge, Island, USA Tyskland och Australien. Forskningsrapporterna visar på en minskning av mobbningen på mellan ca. 30-50%, någon studie har en ännu högre minskning. I Sverige finns ännu ingen utvärdering gjord på de ca. 70 skolor som använder programmet idag. Sverige har jämförelsevis mindre mobbning jämfört med övriga länder, men det betyder inte att vi inte behöver effektiva program mot mobbning. Mobbning är oerhört destruktivt. För den som blir utsatt för mobbning, framför allt om mobbningen pågår längre än ett år finns det studier som visar många negativa konsekvenser för den som mobbats, dålig självkänsla, fler kontakter med psykiatrin, svårigheter på arbetsmarknaden samt med familjebildning. Att mobba är inte heller ofarligt. I Dan Olweus första studie hade 25% av de som mobbade i skolan haft kontakt med kriminalvården vid 25 års ålder. I Stockholmsenkäten som genomförs av ungdomar mellan 15-19 år hade 89% av de som mobbat 2004 också begått andra brott. Det är viktigt att barn som mobbar får stöd i att upphöra med det då den här typen av antisocialt beteende kan spilla över på andra arenor. Detta inte minst med anledning av att sker en gradvis empatisk avtrubbning hos barn som mobbar och det alltså kan bli lättare att genomföra andra kriminella handlingar misshandel eller stöld.

 - Vi skall inte mobba andra

 - Vi skall hjälpa den som blir mobbad

 - Vi skall hjälpa sådana som ofta går ensamma att vara med i leken

 - Om vi vet att någon blir mobbad skall vi säga till en vuxen hemma och i skolan.

Det är mobbningsreglerna i Olweusprogrammet och dessa skall finnas väl synliga på flera ställen i varje skola som arbetar utifrån Olweusprogrammet mot mobbning, klassrum, korridorer…..   varje elev på skolan från förskoleklassen och uppåt skall kunna reglerna. På skolor som arbetar med Olweusprogrammet håller man varannan vecka klassråd där man talar om vad mobbning är och fokuserar på hur man har det i den egna klassen, man spelar rollspel, diskuterar utifrån film och bild och annat material. Klassläraren/mentor håller i dessa möten. Två elevråd under läsåret ägnas också det mobbningsförebyggande arbetet på skolan och dessutom talar man mobbning i arbetslaget ca. en gång i månaden och på personalmöten två gånger om året.  En gång om året genomförs en elevenkät som besvaras av samtliga elever från skolår tre-nio. Enkäten mäter givetvis förekomsten av mobbning på skolan, men också vilken typ av mobbning, samt vart mobbning sker. Vidare mäter den också vilka attityder till mobbning som finns på skolan, samt hur eleverna tycker att skolans personal agerar.

Jag är utbildad Olweusinstruktör och har lett införande at Olweusprogrammet mot mobbning i Helsingborgs kommunala grundskolor (34st.). Jag kan hjälpa er skola om ni vill införa det mest effektiva programmet mot mobbning som finns!

www.olweus.se

Facebook: olweusisverige@groups.facebook.com

http://www.clemson.edu/olweus/history.htm

 

 

 

 

Copyright ® 2010 ASSISTANCETEMET

www.ASSISTANCETEAMET.se
 

ALLA ÄR VÄRDA EN CHANS