FÖRÄLDRASTÖD/KOMET
Lika mycket glädje som våra barn ger oss, lika mycket oro och kamp kan det också vara att vara förälder. Om föräldraskapet börjar likna en kamp, där hot och tvång börjat ersätta ett positivt samspel, kan det vara dags att söka stöd.
Jag träffar familjer för individuella samtal där jag med utgångspunkt i Funktionell FamiljeTerapi tittar på balansen i familjen och där vi tillsammans arbetar för att hitta ett samspel där familjen kan hitta sin balans och sitt sätt att fungera så att alla mår väl.
Jag är certifierad KOMetinstruktör och träffar föräldrar individuellt och i grupp för att arbeta med FöräldraKOMet. FöräldraKOMet är ett evidensbaserat föräldrastödsprogram utvecklat i samarbete mellan Stockholms Stad och psykolog Martin Forster vid Uppsala Universitet. Programmet är en föräldrautbildning med 10 träffar där man arbetar med att förstärka föräldraskapet genom konkreta exempel och uppgifter. KOMet står för Kommunikations Metod och fokus ligger på att träna på hur vi kommunicerar med våra barn/ungdomar så att vi blir positiva förebilder och skapar förutsättningarna för ett fungerande samspel. Programmet är manualstyrt och man arbetar med hemuppgifter som föräldrar och barn skall genomföra tillsammans. Däremot är det endast föräldrar som går utbildningen. Grundbulten i KOMet är att man genom att tillbringa tid tillsammans med sitt barn eller ungdom och arbeta för ett gott samspel, lägger grunden till att kunna gränssätta och skapa kontrakt med sitt barn/undgom. Komet vänder sig främst till föräldrar som har barn med utagerande, trots- problematik, eller föräldrar till barn som för tillfället är institutionsplacerade
Läs mer om Komet:
http://www.kometprogrammet.se/
För föräldrar till barn som inte uppvisar omfattande utagerande eller uppförandeproblematik arbetar jag med ICDP (International Childrens Program) eller Vägledande Samspel som det kallas i Sverige. ICDP handlar om att hitta en balans i föräldraskapet mellan att vara den känslomässiga föräldern, den förklarande och sammanhangsskapande föräldern och, den förälder som sätter regler. I Norge, där programmet härstammar ifrån används programmet i föräldrautbildningar på vårdcentraler och här i Sverige erbjuds det på vissa öppna förskolor, men det blir också vanligare att man utbildar förskole- och skolpersonal i programmet. De tre ovan nämnda förhållningssätten ses som tre dialoger som bör vara i balans för att samspelet till barnet skall fungera. Under dessa dialoger finns ett antal tema som man arbetar sig igenom för att hitta det vägledande samspelet till sitt barn. Detta är en utbildning som gör sig bäst i grupp, men som jag också kan erbjuda som individuell utbildning.
Läs mer om ICDP/ Vägledande Samspel:
http://www.icdp.se/
|